ENGADINER tradicionalna Švicarska torta sa orasima



Ma kakve baklave i štrudle od oraha, ovo je FANTAZIJAAAAA i vjerujem da će se svidjeti svim ljubiteljima oraha 😁

Gledam neki dan neki njemački dokumentarac, nešto o pekarama... Men' voda na usta 🙈 kad prikaziva kako čiko neki tapka neko tijesto u mini kalupiće i istresa neki karamel pun oraha 🤤🤤 pa ga preklopi, izbocka, premaza i krh u one njihove "specijalne" pećnice 🙈 vadi ih pečene, zagrize a ja..... Oči ovolike 😲😲😲😲 tačno sam mogla osjetiti taj okus i grickanje toga kolača 🙈🤣 poguzija u krvi, džaba.

Kaže čiko "Engadiner" poznati tradicionalni švicarski kolač tj. torta od oraha 🤤 koji se pravi još od 1926 godine i naziv nosi po poznatoj visokoj dolini Engadin u Švicarskoj jer je tu napravljen i prvi primjerak ovog kolača ali po malo drugačijem receptu od ovih sada modernih verzija (kako ih oni nazivaju).

Ma ko god i kada god da ga napravio on je stvarno fantastičan 🤤🤤 što duže stoji sve je bolji 🤤 taj spoj prhkog tijesta sa slanim premazom, karamel sa orasima... Ma neopisivo definitivno jer to se mora probati da bi znali o čemu vam pričam.

Pa eto. Ako neko poželi da se pošteno počasti recept možete pogledati na ovom linku⤵️



SASTOJCI

Za tijesto: 

- 350 g brašna

- 1 kašikica praška za pecivo

- prstohvat soli

- 150 g šećera

- 1 paket vanilin šećera

- 1 bjelance

- 175 g putera


Za fil:

- 300 g oraha 

- 200 ml šlaga

- 150 ml mlijeka

- 200 g šećera

- 1 kašika meda


Za glazuru:

- 1 žumance

- 1 kašika mlijeko

- prstohvat soli


Priprema tijesta:

U jednu posudu dodati brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, prstohvat soli i sve dobro izmiješati.

Dodati šećer pa ponovo izmiješati.

Dodati bjelance, hladan puter i sjediniti sastojke.

Tijesto umijesiti na radnoj površini. Ne mijesiti puno da ne se tijesto ne bi raspadalo ali trebat će vam malo više vremena jer je tijesto jako prhko. Znači mijesiti da se dobije kompaktna masa a zatim tijesto zatim umotati u foliju i ostaviti u frižider 30 minuta.

Kako se žumance ne bi osušilo, u njega odmah dodati mlijeko i sol i dobro izmiješati. Prekriti i ostaviti u frižider do upotrebe.

Orahe sitno narezati. Ne previše sitno.

Priprema karamel fila sa orasima:

U jedan lončić dodati mlijeko i vrhnje za šlag i zagrijati. Ne smije prokuhati, znači treba da bude toplo kada ga budemo dodavali u šećer.

U drugi veći lonac dodati šećer i uz povremeno drmanje lonca, otopiti ga na laganoj vatri.

Kada se obruč oko šećera otopio smijete miješati.

U protivnom, ako šećer miješate odmah on se kristalizira u hrpice i ne bi se mogao otopiti.

Kada se sav šećer otopio postepeno dodavati toplo mlijeko sa šlagom.

Kuhati uz konstantno miješanje dok se sva smjesa ne ujednači.

Skinuti sa vatre, dodati med, med i dobro izmiješati. Smjesa će biti rijetka da vas ne plaši ali će se stegnuti tokom hlađenja kolača.

Radnu površinu posuti sa malo brašna i izvaditi tijesto iz frižidera. Podijeliti ga na dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta razvaljati na debljinu oko 5 mm a zatim pomoću kalupa otisnuti krug i izrezati. Oklagijom prebaciti tijesto na ravnu površinu i ostaviti do upotrebe.

Drugu dio tijesta razvaljati na prečnik oko 30 cm.

Kalup kojim smo rezali prvi dio tijesta namazati puterom.

Zatim prebaciti drugi dio tijesta u kalup i lijepo rasporediti s tim da višak tijesta od prvog dijela stavljate na rub kalupa.

Visina ruba treba da bude oko 2 cm.

Zatim na tijesto dodati karamel sa orasima i lijepo poravnati.

Sve prekriti prvim dijelom tijesta i spojiti krajeve.

Zatim pomoću viljuške otisnuti linije uz rub i drvenim štapićem izbosti tijesto na nekoliko mjesta.

Dobro premazati žumancetom i peći u zagrijanoj pećnici na 175°C oko 40 minuta. Tj. dok ne porumeni.

Ostaviti da se malo ohladi.

Zatim skinuti obruč.


Ovaj kolač (torta) se može odmah jesti.

Ali za pravi užitak, preporučuje se konzumacija tek sutradan.

Što duže stoji, tijesto postaje ukusnije.

I dobit ćete pravi okus Engadiner torte.

Čuvati na hladnom i suhom mjestu.

Može stajati i do nekoliko dana.

Meni je uspio ostati jedan dan 😁🙈.

Više informacija o ovoj slastici, možete pročitati u opisu videa koji se nalazi ovdje ⤵️


Nadam se da vam se svidio ovaj recept 💕

Ako ne jeste, slobodno me zapratite na ovom blogu ili na jednom od profila na društvenim mrežama.👇

A možete se i besplatno pretplatiti na moj youtube kanal a na ovom linku 👇

YouTube

Autorsko pravo zadržava ©Kuhanje je zabavno, 2022

Primjedbe