Bilo je to vrijeme kada si pazio na svako zrno riže kao na suho zlato, a da ne spominjem ulje, brašno i ostale životne namirnice..
Bilo je to vrijeme kada smo igru žmurke na ulici zamijenili brojanjem zvižduka granata u podzemnim skrovištima...
Bilo je to teško vrijeme, bilo je.... I ne ponovilo se nikada nikome...
Ali kao i svako dijete, uvijek bi nađi nešto "svijetlo" u toj tami i skreni misli u pozitivnom smjeru.
Meni je to bio onaj lanč paket Bog zna iz koje godine🙈
Najviše sam se veselila onom siru u plavoj konzervi sa malim žutim mišem i onom keksu u veeeelikoj smeđoj limenoj kutiji koji je imao okus svega samo keksa ne 😂😂😂
Te dvije stvari su me činile sretnom, a naročito kad bi nana ili tetka od tih neukusnih paketa pravile nevjerovatno ukusne slastice 😍
Pa možda baš i nisu bile tako ukusne ali meni su tada bile mmmmmmmmmm specijalitet.
Sjećam se dobro tih kuglica 🥰 bile su male kako bi ih bilo što više komada 😂 pravle su se od grubo mljevenog keksa"iz velike smeđe limene kutije", čokolade u prahu i šećera iz lanč paketa, nekog putera koji je bio jaaaakkkkooo oporog mirisa i okusa (ne sjećam se ni odakle nam 🙈) i mlijeka (jer smo hvala Bogu imali tu jednu kozicu😊 ). Valjale su se u kristal šećer jer kokosa nije bilo🤷🏻♀️ i što je najbolje ... Odmah su se jele 😂😂
I evo....u sjećanje tih slatkih dječijih dana napravih te "ratne kuglice" ali sa mnooogo ukusnijim sastojcima 😁 vele mi djeca... "Pa mama baš su vam bile ukusne ove kuglice!" Rekoh, "jesu djeco, jesu... Najukusnije 😉"
Sastojci za oko 50ak kuglica:
- 200 g Petit keksa
- 1 kašika kakaa
- 2 kašike šećera ( može i manje zavisno od keksa)
- 100 g putera
- oko 80-100 ml mlijeka
- šećer ili kokos za valjanje
PRIPREMA:
Keks staviti u jednu vrećicu i istucati ga oklagijom ili čekićem za meso.
Dodati kakao, šećer i sitno izrezan ili narendan puter (može i hladan a može i sobne temperature).
Mijesiti rukom smjesu uz postepeno dodavanje mlijeka. Ja sam dodavala hladno jer je puter bio sobne temperature. Mada mislim da to i ne igra veliku ulogu 😁
U zavisnosti od vrste i krupnoče keksa, trebat će vam više ili manje mlijeka.
Bitno je potrefiti tu gustoću da se mogu formirati kuglice koje kad ih valjate u šećer ili kokos,ne mijenjaju oblik.
Od smjese formirati kuglice malo većeg lješnjaka (takve su bile prvobitne ali možete vi i veće ) i valjati ih u kristal šećer (ili kokos) i redati na tanjur.
Obzirom da u ratu većinu vremena nije bilo struje a tako ni frižidera, kuglice su se odmah jele 😁😁
Eh, sad je na vama da li da ih "smažete" odmah, ili da ipak odstoje par minuta u frižideru.
Kako god da se odlučite, dobit ćete jednu od najjednostavnijih i najbržih poslastica 😉😎
Nadam se da vam se svidio ovaj recept 💕
Ako ne jeste, slobodno me zapratite na ovom blogu ili na jednom od profila na društvenim mrežama.👇
A možete se i besplatno pretplatiti na moj youtube kanal a na ovom linku 👇
Autorsko pravo zadržava ©Kuhanje je zabavno, 2021
Primjedbe
Objavi komentar