TAHAN HALVA po orginalnom receptu 👌 Kako naprviti tahin halvu?

 


Pa kad već imamo domaću tahini pastu idemo onda i domaću tahan halvu 🥰🥰

Prava pravcata TAHAN HALVA po ORGINALNOM RECEPTU 👌
Kakvo mlijeko u prahu i kakve karafeke 😅 halva se pravi sa brašnom od pamtivijeka a tako i ova vrsta halve i ne može da ne valja 👌 i to SAMO od 4 SASTOJKA ili 5 ako želite "šarenu" 🤤
Probala sam i tu sa mlijekom, ma vala ni blizu originalnoj tahan halvi.. nema onaj posebni šmek i džaba.. 😁

Meni je hem logičnije, hem sigurnije hem jednostavnije sa brašnom. Onako nikad ne znaš kakvo je mlijeko i šta li je u njemu hehe haj ti znaj šta mu još dodaju 🙄 ipak valja tečnost pretvoriti u prah 😂. Odmah me podsjeti na jaja u prahu u ratu 🤦🏻‍♀️🤣🤣 

Al eto.. svako ima svoje mišljenje i pravo da radi kako želi 😁 a ako se neko ipak odluči da napravi PRAVU Tahan Halvu i da se ono baš baš počasti, recept pogledajte u nastavku....


Sastojci:

- 200 g putera

- 3 šolje* brašna

- 1 šolja šećera u prahu

- 1 šolja tahina + 1 kašika 

- 1 kašika kakaa

*šolja = 200 ml

Kako bi bili sigurni da sve radite kako treba, predlažem vam da pogledate video 👇



PRIPREMA:

U dubokoj tavi otopiti puter a zatim dodati brašno. 

Uz konstantno miješanje pržiti brašno na srednjoj temperaturi oko 10ak minuta, pa dodati šećer u prahu.

Dobro izmiješati da se šećer rastopi tj sjedini sa brašnom. 

Potom dodati tahini pastu i miješati oko 6-7 minuta. Smjesa će postati malo suha i prhka.

Kalup obložiti prozirnom folijom i dodavati smjesu.

Ako želite šarenu tahan halvu onda od bijele smjese osvojite dio po želji, u njega dodate kašiku kakaa, kašiku tahin paste i dobro izmiješati.

Tamnu i svijetlu smjesu dodavati naizmjenično u kalup sve dok se sva smjesa ne potroši.

Prekriti prozirnom folijom i ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi da se ohladi a zatim 3-4 sata u frižideru.

Najbolje je ostaviti preko noći.

Kada se tahan halva dovoljno stegla, izvaditi je iz kalupa, ukloniti foliju i rezati na željene komade.

Po želji, možete je ukrasiti sjeckanim pistacijama, orasima, bademima... 

Nadam se da vam se dopao moj današnji recept ❤️

Ako ne jeste, slobodno me zapratite na ovom blogu ili na jednom od profila na društvenim mrežama.👇

A možete se i besplatno pretplatiti na moj youtube kanal a na ovom linku 👇

YouTube

Autorsko pravo zadržava ©Kuhanje je zabavno, 2021



Primjedbe