Nećete vjerovati koliko su ukusni - CHEESBURGER MUFFINS - Ćizburger mafini

 


Ne znam zašto ga zovu čizburger kad najmanje čiza ima na njemu 😂

😂😂 ma haj kako god da ga zovu on je šmekali 😁 e za sve ljubitelje cheeseburgera evo jedna extra dobra, jednostavna i super ideja.😂)🙈🙈 ko bi rekao 😂😂😂🙈🙈 naprosto im ne možemo odoljeti hahaha (dok nam ne pođu na nos izlaziti 🙈😂)

Čizburger Mafini, nevjerovatno ukusno malo čudo koje je fkt isto kao cheeseburger iz McDonald's-a i Burger King-a (ovo dvoje sam navela jer sam ih samo tamo i jela.

Priprema je vrlo jednostavna kao i sastojci a tajna tog specijalnog šmeka krije se u senfu i vodi od kiselih krastavaca

Dečki su bili oduševljeni a Boga mi i mama, obzirom da je 3 smlatila pod isprikom "testiram ih da vidim jel recept za dijeljenje" ...

Prvi put sam radila smjesu za 12 mafina a već slijedeći dan je bila x3, plus za rođendan
Ugl. Ako vam se jedu cheeseburgeri u malo drugačijem ruhu i za čas posla, bacite pogled na recept koji slijedi:

Sastojci za 12 komada:

Nadjev:
- 1 glavica crvenog luka
- 3 kašike ulja
- 250 g mljevenog mesa
- 1 kašika paradajz pirea
- 3 kašike kečapa
- 1 kašikica origana
- 1 kašika senfa
- 2 kašike vode od kiselih krastavaca
- 1 kašikica soli
- biber po želji

Tijesto:
- 120 ml vode
- 30 g putera
- 250 g brašna
- 1 kesica germe (kvasca)
- 1 kašikica soli
- prstohvat šećera


i još...
- listići sira,
- susam
- kečap
- 2 krastavice

Kako bi bili sigurni da sve radite kako treba, predlažem vam da pogledate video
👇




Priprema nadjeva:

Luk isjeći što sitnije.

U tavu dodati ulje a zatim dodati isjeckani luk i pržiti ga dok ne promijeni boju.

Zatim dodati meso i prepržiti par minuta na jakoj vati.

Smanjiti temperaturu te dodati paradajz pire, kečap, origano, senf, vodu kiselih krastavaca, sol i biber. 

Sve dinstati par minuta i skloniti sa vatre da se malo ohladi.



Priprema tijesta:

Puter otopiti i pomiješati sa vodom. Zatim dodati brašno, germu, so i šećer te zamijesiti glatko tijesto.

Tijesto prekriti i ostaviti da nadođe, tj. da udupla svoj volumen. (ca 45 min)

Nakon što je tijesto nadošlo, izvaditi ga na pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti na 12 komada. Formirati loptice a zatim svaku lopticu razvući na širinu ca. 10 cm.

(po potrebi koristiti bračno)


Stavljanje u kalupe:

Kalup za mafine prvo namazati puterom a zatim stranice i dno posuti susamom.

U svaki kalup staviti jedno razvućeno tijesto i lijepo ga rasporediti. Slobodno prstima pritisnuti uz rubove.

Zatim dodati prohlađen nadjev. (nadjeva ima tačno za 12 mafina tako da pazite kako ga raspoređujete.)

Ako je ostalo viška tijesta po stranicama, saviti ga prema unutra kako bi zatvorili mafine.

Peći ih 15-ak minuta u zagrijanoj rerni na 200°C.

Nakon 15 minuta, mafine izvaditi iz rerne, naa svaki mafin staviti po polovinu listića sira i vratiti u rernu da se sir istopi (ca. 3-5 minuta).

Na pećene mafine staviti malo kečapa, par komada kiselih krastavaca i posuti suhim peršunom ili origanom.

Jako su dekorativni a i mnoooogoooo ukusni. 

Djeca će biti oduševljena a vjerujte i svi koji ih probaju.

Nadam se da vam se dopada ovaj recept i da ćete ga iskorititi. 

Autorsko pravo zadržava ©Kuhanje je zabavno, 2021

Primjedbe