Ne znam zašto ga zovu čizburger kad najmanje čiza ima na njemu
Luk isjeći što sitnije.
U tavu dodati ulje a zatim dodati isjeckani luk i pržiti ga dok ne promijeni boju.
Zatim dodati meso i prepržiti par minuta na jakoj vati.
Smanjiti temperaturu te dodati paradajz pire, kečap, origano, senf, vodu kiselih krastavaca, sol i biber.
Sve dinstati par minuta i skloniti sa vatre da se malo ohladi.
Priprema tijesta:
Puter otopiti i pomiješati sa vodom. Zatim dodati brašno, germu, so i šećer te zamijesiti glatko tijesto.
Tijesto prekriti i ostaviti da nadođe, tj. da udupla svoj volumen. (ca 45 min)
Nakon što je tijesto nadošlo, izvaditi ga na pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti na 12 komada. Formirati loptice a zatim svaku lopticu razvući na širinu ca. 10 cm.
(po potrebi koristiti bračno)
Stavljanje u kalupe:
Kalup za mafine prvo namazati puterom a zatim stranice i dno posuti susamom.
U svaki kalup staviti jedno razvućeno tijesto i lijepo ga rasporediti. Slobodno prstima pritisnuti uz rubove.
Zatim dodati prohlađen nadjev. (nadjeva ima tačno za 12 mafina tako da pazite kako ga raspoređujete.)
Ako je ostalo viška tijesta po stranicama, saviti ga prema unutra kako bi zatvorili mafine.
Peći ih 15-ak minuta u zagrijanoj rerni na 200°C.
Nakon 15 minuta, mafine izvaditi iz rerne, naa svaki mafin staviti po polovinu listića sira i vratiti u rernu da se sir istopi (ca. 3-5 minuta).
Na pećene mafine staviti malo kečapa, par komada kiselih krastavaca i posuti suhim peršunom ili origanom.
Jako su dekorativni a i mnoooogoooo ukusni.
Djeca će biti oduševljena a vjerujte i svi koji ih probaju.
Nadam se da vam se dopada ovaj recept i da ćete ga iskorititi.
Autorsko pravo zadržava ©Kuhanje je zabavno, 2021
Primjedbe
Objavi komentar