Kod nas se zovu pitice ili ramazanije. Negdje je zovu lepine / lepinje a negdje somuni...kako god da je zovu svi znaju taj poseban miris i ukus. A naročito je to izraženo u mjesecu posta, ramazanu kada ih sve pekare prave i cijeli grad miriše njih.
Sastojci za 6 većih pitica:
- 150 ml toplog mlijeka
- 2 kašike suhe germe (kvasca)
- 1 kašika šećera
- 800 g brašna
- 150 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 2 kašikice soli
- 300 ml tople vode
i još....
- 1 jaje
- 1 kašika brašma
- 3 kašike vode
- čurekot (crni kim)
- brašno
- kukuruzno brašno
Kako bi bili sigurni da sve radite kako treba, predlažem vam da pogledate video
👇
PRIPREMA:
Pomiješati toplo mlijeko, šećer i germu i ostaviti 10 minuta.
U drugu posudu dodati brašno, sol, ulje, jogurt i dodati mlijeko sa germom.
Uz postepeno dodavanje vode zamijesiti tijesto.
Neka vas ne brine, tijesto treba biti rjeđe nego za obični hljeb i treba ga dobro „izlupati“ kako bi se izbile sve grudice od brašna.
Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu oko sat vremena.
Nakon sat vremena radnu površinu dobro pospiti brašnom.
Izvaditi tijesto i malo ga doraditi.
Zatim tijesto podijeliti na 6 dijelova i od svakog, na brašnu, formirati kuglu.
*Najbolje bi bilo kada bi ih odmah stavili na papir za pečenje gdje ćete ih poslije rastanjiti i odmah peći. Ako ćete tako raditi najprije pek-papir dobro postpite brašnom i kukuruznim brašnom.
Budući da sam ja skučena s prostorom u kuhinji stavila sam ih na pobrašnjen pleh pa ću ih prebacivati na brašno poslije.
Tako formirane kugle pokriti i ostaviti da nadolaze još 45 minuta (ako vam se baš ne žuri) a ako ste ipak kratki sa vremenom, onda najmanje 15 minuta.
Nakon isteka vremena u manjoj zdjelici razmutiti jaje, dodati vodu i brašno i sve dobro umutiti.
Radnu površinu dobro posputi brašnom i kukuruznim brašnom te staviti kuglu od tijesta.
Prste umočiti u smjesu od jajeta i lagano rastanjiti tijesto u krug.
Piticu prebaciti na pek-papir (ako ne radite direktno na njemu) i posuti čurekotom.
Uključiti pećnicu na najvišu temperaturu da se zagrije. Kod mene je to bilo 250 ° C i nastaviti sa pravljenjem pitica.
Kada se pećnica zagrijala, pitice zajedno sa pek-papirom stavljati na rešetku od pećnice i peći 5 do 7 minuta s vrućim zrakom, što je bliže gornjem grijaču. (Dužina pečenja zavisi od pećnice i temperature).
Pečene pitice ostaviti malo da se ohlade i uživati u ukusu i mirisu tradicije.
Prijatno ❣️
Nadam se da vam se svidio ovaj recept 💕
Ako ne jeste, slobodno me zapratite na ovom blogu ili na jednom od profila na društvenim mrežama.👇
A možete se i besplatno pretplatiti na moj youtube kanal a na ovom linku 👇
Autorsko pravo zadržava ©Kuhanje je zabavno, 2021
Primjedbe
Objavi komentar