PITICE ~ Ramazanije | Lepine | Lepinje | Somuni





Kod nas se zovu pitice ili ramazanije. Negdje je zovu lepine / lepinje a negdje somuni...kako god da je zovu svi znaju taj poseban miris i ukus. A naročito je to izraženo u mjesecu posta, ramazanu kada ih sve pekare prave i cijeli grad miriše njih. Sastojci za 6 većih pitica: - 150 ml toplog mlijeka - 2 kašike suhe germe (kvasca) - 1 kašika šećera - 800 g brašna - 150 ml jogurta - 100 ml ulja - 2 kašikice soli - 300 ml tople vode i još.... - 1 jaje - 1 kašika brašma - 3 kašike vode - čurekot (crni kim) - brašno - kukuruzno brašno
Kako bi bili sigurni da sve radite kako treba, predlažem vam da pogledate video
👇





PRIPREMA:
Pomiješati toplo mlijeko, šećer i germu i ostaviti 10 minuta. 

U drugu posudu dodati brašno, sol, ulje, jogurt i dodati mlijeko sa germom.

Uz postepeno dodavanje vode zamijesiti tijesto. 

Neka vas ne brine, tijesto treba biti rjeđe nego za obični hljeb i treba ga dobro „izlupati“ kako bi se izbile sve grudice od brašna.

Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu oko sat vremena.

Nakon sat vremena radnu površinu dobro pospiti brašnom. 
Izvaditi tijesto i malo ga doraditi. 

Zatim tijesto podijeliti na 6 dijelova i od svakog, na brašnu, formirati kuglu.

*Najbolje bi bilo kada bi ih odmah stavili na papir za pečenje gdje ćete ih poslije rastanjiti i odmah peći. Ako ćete tako raditi najprije pek-papir dobro postpite brašnom i kukuruznim brašnom.

Budući da sam ja skučena s prostorom u kuhinji stavila sam ih na pobrašnjen pleh pa ću ih prebacivati na brašno poslije.

Tako formirane kugle pokriti i ostaviti da nadolaze još 45 minuta (ako vam se baš ne žuri) a ako ste ipak kratki sa vremenom, onda najmanje 15 minuta.

Nakon isteka vremena u manjoj zdjelici razmutiti jaje, dodati vodu i brašno i sve dobro umutiti.

Radnu površinu dobro posputi brašnom i kukuruznim brašnom te staviti kuglu od tijesta. 

Prste umočiti u smjesu od jajeta i lagano rastanjiti tijesto u krug. 
Piticu prebaciti na pek-papir (ako ne radite direktno na njemu) i posuti čurekotom.

Uključiti pećnicu na najvišu temperaturu da se zagrije. Kod mene je to bilo 250 ° C i nastaviti sa pravljenjem pitica.

Kada se pećnica zagrijala, pitice zajedno sa pek-papirom stavljati na rešetku od pećnice i peći 5 do 7 minuta s vrućim zrakom, što je bliže gornjem grijaču. (Dužina pečenja zavisi od pećnice i temperature).

Pečene pitice ostaviti malo da se ohlade i uživati u ukusu i mirisu tradicije.

Prijatno ❣️



Nadam se da vam se svidio ovaj recept 💕

Ako ne jeste, slobodno me zapratite na ovom blogu ili na jednom od profila na društvenim mrežama.👇

A možete se i besplatno pretplatiti na moj youtube kanal a na ovom linku 👇

YouTube

Autorsko pravo zadržava ©Kuhanje je zabavno, 2021

Primjedbe