Uvijek nam se desi da nam ostane belance... jedno...dva...tri...nekad i više. 😁 Desi se i to da u većini slučajeva nemamo volju da duuuuugoooo mutimo bjelanca u čvrsti snijeg za obične puslice 😒 a ništa na drugo ne pada na pamet.🤦♀️ E ovo je savršena ideja kako na brz i jednostavan način iskoristiti bjelanca bez dugotrajnog lupanja i miksanja... 👌👍😊 Potrebno je samo malo umutiti bjelance, dodati ostale sastojke, ispeći i uzivati.....
Sastojci:
- prstohvat soli
- 1/2 čaše šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1.5 čaša kokosa (zavisi koliko je bjelance)
- listići oblatne
- cijeli bademi
* čaša = 150 ml
PRIPREMA:
Bjelance malo umutiti sa prstohvatom soli. (Da zapjeni)
Zatim postepeno dodavati šećer uz konstantno miješanje te dodati vanilin šećer i mutiti 7-8 minuta. Smjesa ne mora biti čvrsta kao za obične puslice. Bitno je samo da se šećer istopi tj. sjedini sa bjelancem u glatku smjesu.
Dodati kokos. Koliko ćete kokosa dodati zavisi od veličine jajeta i od vrste kokosa. Da li je sitni ili krupni. Ja sam koristila jaje tj.bjelance L veličine i za to mi je trebalo 1.5 čaša krupnog kokosa. Kokos umutiti ručno.
Na tepsiju ili pleh za pečenje staviti pek-papir i poredati listiće oblatni i na svaki listić staviti smjesu od kokosa.
Postoje dva načina:
Prvi je da kašikicom uzimate smjesu, stavljate na oblatne i prstima lagano oblikujte poluloptu.
A drugi način je da uzmete malo smjese, napravite kuglicu veličine oraha i kuglicu utisnete na oblatne.
Na vama je da izaberete način a možda se i vi osjetite nekog 😉
Bademe prepoloviti na pola i na svaku kokosicu, u sredinu, staviti polovicu badema.
Kokosice peći 30-35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C.
Kada izvadite kokosice iz pećnice bit će još uvijek mekane ali će se hlađenjem stvrdnuti.
I to bi bilo to 😁
Uživajte u neodoljivoj kombinaciji kokosa i badema ❣️
Primjedbe
Objavi komentar