Kada je sezona voća uvijek je dobro imati pri ruci ovaj recept. Tako imate mogućnosti za razne kombinacije voćnih torti sa ili bez krema.
Ovo je klasični recept za biskvit za sve vrste voćnih torti.
Sastojci:
*kalup 28 cm
- 125 g putera sobne temperature
- 125 g šećera (možete staviti i manje)
- 2 jaja
- 180 g brašna (+- zavisi od veličine jajeta)
- 1 kašikica praška za pecivo
- prstohvat soli
Kako bi bili sigurni da sve radite kako treba, predlažem vam da pogledate video
👇
PRIPREMA:
U puter sobne temperature dodati šećer i dobro umutiti mikserom.
Zatim dodati jedno jaje, malo izmiješati pa dodati drugo jaje. Sve dobro izmiješati sa sa sastojci sjedine.
Pomiješati brašno, prašak za pecivo i so te sve zajedno prosijati u smjesu sa jajima.
Tijesto možete miješati ručno ili mikserom. Kako vam je lakše.
Tijesto treba biti malo gušće nego za obični biskvit.
Ne pregusto, da se ne može miješati a ne ni prerijetko da se izlijeva.
Ako je tijesto previše pregusto tj. suho, slobodno dodati malo mlijeka a u suprotnom dodati malo brašna.
Kalup za biskvit dobro dobro namazati puterom i posuti brašnom.
Izliti tijesto i lagano rasporediti po cijelom kalupu.
Pećnicu zagrijati na 170°C.
Biskvit peći oko 20 minuta (zavisno od pećnice) sa upaljenim ventilatorom.
Nakon 20 minuta čačkalicom ili drvenim štapićem provjeriti da li je biskvit pečen. Ako nije vratiti još par minuta.
Pečen biskvit ostaviti 1-2 minute u kalupu zatim ga izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi.
Filovati i uskratiti po želji.
Prijatno 🍀
Autorsko pravo zadržava ©Kuhanje je zabavno, 2021
Primjedbe
Objavi komentar