ISTANBULSKA SLASTICA

 

ISTANBULSKA SLASTICA

Svi koji ste bili u Istanbulu, možda ste primijetili da skoro pa svaka slastičarna, pored poznatih baklava i halvi, nudi i ovu slasticu. Po ukusu nalik hurmašicana. To je vrlo poznata slastica koja nosi naziv po istoimenom gradu i mnogo je draga tamošnjem stanovništvu. A i turistima. Priprema nije zahtjevna kao ni lista sastojaka a često se konzumira uz turski čaj ili kafu. Neki je posipaju mljevenim pistacijama (što je, možemo reći, zaštitni znak Turske 😁), neki bademima i orasima. Sve u svemu mnogo je ukusna.
Sastojci za 26 komada: Tijesto: - 100g putera - 3 kašike šećera u prahu - 2 kašike griza - 1/2 praška za pecivo - 1 vanilin šećer - 1 čaša kokosa - 1/2 čaše ulja - 1 jaje - 1 bjelance - 3.5 čaše brašna Nadjev: - 1 čaša mlijeka - 1/2 čaše griza
Agda:
- 3 čaše šećera - 3.5 čaše vode
- malo susama za posipanje

(ČAŠA = 150 ml)




PRIPREMA

Nadjev:
U manji lonac sastaviti mlijeko i griz. Uz konstantno miješanje kuhati dok se smjesa ne zgusne.
Smjesu prebaciti u vrećicu za dekorisanje.

Agda:
Šećer i vodu staviti u manji lonac i kuhati oko 10 minuta.

Tijesto:
U posudu prvo dodati puter, šećer u prahu, griz, prašak za pecivo i vanilin šećer pa sve dobro sjediniti.

Zatim dodati kokos, ulje, jaje i bjelance.

Postepeno dodavati brašno i zamijesiti glatko tijesto koje se odvaja od posude.

Otkidati komadiće tijesta i formirati loptice malo veće od oraha.

Loptice redati na pleh obložen pek papirom.
Svaku lopticu u sredini pritisnuti drškom od drvene kašike kako bi napravili malo udubljenje.

Zatim razmutiti žumance sa kašikom ulja i premazati loptice. Posuti i susamo i u udubljenje staviti nadjev od griza.

Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 do 45 minuta, zavisno od pećnice





Autorsko pravo zadržava ©Kuhanje je zabavno, 2021


Primjedbe

Objavi komentar